Thursday, March 31, 2011

should be kept to self

just a short jot. know what? it's torturing me to see you living in my dreams day by day.. each and every night. tell me what should i do then. this, do you think it's easy for me to leave you? not that i'm not trying. i have tried. but the way it hurts me make me stop trying. i've decided to just go on with this. please.. let me. thank you dear. ;')

Monday, March 28, 2011

what would you call a girl with a smile on her face and tears in her eyes?

tgk mata hanis dah tak cantik sebab tiap2 malam menangis. ;'(

okay. maybe dah banyak kali cakap mcm ni. dah seminggu kita mcm ni. hanis rindu awak. betul. seriously. rasa lost sbb ntahla. tp i'm lucky enough that i still have Him. hanis ngadu kt Dia. tp biaselaa. still rasa kosong. rse mcm awkward. rse palsu.

eventhough siang2 hanis okay je g ofis semua, tp malam, mmg tak berhenti menangis. i tell Him everything. baru hanis tau rse mcm ni kalau hilang something yg hanis sayang. ni baru hanis hilang awk sikit. belum bnde2 teruk lg.

hipokrit sgt rsenye sbb dpn org muka ceria je. mmg plastik. tp hanis taktau nk share kt org lain. sakit sorg2 je simpan. kalau boleh, taknak langsung bg org nmpk yg hanis ada masalah. you may call me full of ego tp hanis mmg mcm ni laa. ego tu mmg laa ada jugak kot. tp majorly, hanis taknak kaitkn org lain dlm hidup hanis. tau, awak da bnyk kali advise, this is not the right way. tp i just cant. minta maaf.

hanis taktau nak buat mcm mana so that kte bole jd mcm dulu balik. u told me, do nothing. but kalau hanis tak buat apa2, boleh ke kita baik balik? maybe. awak tau, i miss you a lot smpi hanis pegi mcd mkn big mac smlm. yes, that BIG MAC yg hanis tak suka tu. pahit je rse tekak nak telan. tp hanis rindu awak.

hanis mmg menangis tiap mlm since awak marah hanis last week. hanis mmg rse mcm tak kena. ye laa.. awak da buat hanis happy sgt2 lately. awak bwk hanis keluar naik kereta awak. temankn hanis pergi sana-sini. awak ikut je apa yg hanis nak. thank you. thank you so much sbb buat hanis happy mcm tu. tak sangka pulak tiba2 jadi mcm ni.

okay. nak minta maaf lagi sbb salah hanis. salah hanis selalu buat awak rse nak marah. sampai mcm ni. hanis rse teruk. minta maaf. yes, mmg hanis tau minta maaf je. tp awak nak hanis buat mcm mana lagi. bila hanis tnye, awak nak apa. you said, nothing kan. jadi, mmg hanis minta maaf kalau tak dapat penuhi apa yg awak nak sbb ada benda yg hanis taktau kn. jd please tegur kalau hanis silap. bukan marah or ignore terus hanis. because things wont get better that way. awak tolong hanis okay? please.. sebab hanis sayang awak. tolong okay? i love you just like the first time we met. trust me.

about me loving you unconditionally, awak jgn tnye kenapa boleh? sebab love have no specific reasons. kalau hanis syg awak sbb awak handsome, does that mean that i cannot love you anymore bila awak da tak handsome? tak kan.. jd, ido love you. period. never give up on someone you can't go a day without thinking about. love like you've never been hurt. hanis tau awak bnyk kali suruh hanis leave, sbb awak selalu hurt me. tp i didnt love you through the way you treat me. i just love you because i love you. this is what i've been taught about love. harap awak faham. and i've been taught utk not giving up love. sbb tu dr dulu sampai sekarang hanis mampu tahan dgn awak. you know what i mean right? jd, harap2 we can get better somehow. sbb hanis sayang awak. and since last week tu, hanis memang really truly miss you a lot..

video
this is what i feel. hanis taktau apa yg awak rasa. maybe awak okay je. hanis pn okay tp i do feel a lil bit empty and lost. please.. do get into this song. dgr betul2. again, i hope awak faham. thank you dear.. ;')

*p/s: sekarang ni hanis tengok cerita mygirl yg banyak kelakar tu pun menangis.. teringat dulu awak panggil hanis "my yuu-rin".. sobs.. ;'(

Tuesday, March 22, 2011

REMINDER to self - time and space-

HANIS..

ingat.. jangan kacau dia lagi..
ingat.. he needs time and space..
ingat.. trust him..
ingat.. appreciate him..
ingat.. accept him as he is..
ingat.. jgn pertikaikan apa yg dia buat.. he has reasons for all that..
ingat.. jgn buat silap..
ingat.. ada benda yg dia tak suka, jangan buat..

maybe better kalau hanis treat awak mcm dulu balik..
maybe better kalau hanis jadi the cold, heartless hanis mcm hanis dgn org laen..
maybe hanis patut let loose..
maybe hanis patut ubah sikap.. memang hanis patut ubah sikap hanis yg sangat teruk tu.. malu laa dgn Allah..

right.. i won't mesra2 or senyum gelak ketawa dpn awak anymore..
right.. i'll stop mengada2 dgn awak.. padahal hanis mengada dgn awak je.. lpas ni hanis takkan mengada dgn awak, so hanis takkan jd mengada dgn siapa2 pn..
takpe kalau hanis ada prob pn hanis kne nanges sorg2 sbb hanis memang tak mampu nk nanges dpn org selain awak.. fine hanis memang ego.. tp hanis hanya mampu kurangkan ego dgn org2 yg hanis sayang je.. besides family, hanis mampu lunturkan ego dgn awak sorg je.. tp skrg hanis patut bina balik ego tu and jd air batu mcm dulu.. if that's better for us, i'll do it.. hanis tak suka kalau awak marah hanis.. jd hanis should change balik supaya dpt jadi mcm hanis yg mula2 awak kenal dulu.. hanis yg kerek n sombong dgn lelaki kn.. maybe he'll prefer me that way.. recall balik kenapa awak tgk hanis in the first place dulu.. hanis akan cuba jd hanis yg mcm tu balik.. insyaAllah hanis cuba sebaik mungkin..

right.. lepas ni hanis tak bole tunjuk soft side hanis kat sape2 pun..
hanis memang keras hati and tak pernah peduli kalau ada org marah hanis.. tp hanis minta maaf sbb hanis tak bole tenang kalau org2 yg hanis sayang marah kt hanis.. hanis memang nmpk okay on the outside.. tp sape yg tau hanis sbnrnye nanges sorg2.. sape yg tau sbnrnye hati hanis tgh kusut sgt.. dpn org memg hanis senyum je.. sbb hanis taktau nk cerita masalah kt satu dunia.. tp hanis bukan kuat sgt utk simpan semua bnde sorg2.. i do need someone.. tp kalau awak tak suka hanis spill kt awak, hanis tak buat lg dah.. takpe kalau hanis kne simpan sorg2 pn.. hanis tau hanis tak kuat tp kalau awak prefer mcm ni, hanis akan try..

hanis tau hanis dah terbiasa ada awak, walaupun you're not there all the time, tu pn sbb awak bnyk lg hal lain.. keje awak bukan layan hanis sorg je.. tkpe.. hanis faham.. tp hanis tak pernah niat pn nk desak awak apa2.. maybe i sound like i paksa awak.. tp tak niat pn.. sorry laa sbb awak kata hanis mcm desperate.. minta maaf, tp hanis memg betul2 tak suka dgn perkataan ni.. minta maaf sbb hanis rasa mcm nk marah bila awak guna perkataan tu.. minta maaf tp hanis marah sbb hanis tak pernah terfikir pn utk jd desperate.. mungkin awak nmpk mcm tu, tp jujur, hanis taknak mcm tu pn sbnrnye.. hanis bukan sape2 utk desperate kt awak and lawan takdir Allah.. minta maaf lg sekali okay.. and please please please jgn guna perkataan tu lg.. hanis tak suka.. ni je yg hanis mintak awak buat.. jgn ckp mcm tu lg.. hanis takut..

hanis tau awak mungkin ckp awak maafkan hanis sbb awak da rimas hanis asyik msg awak mintak maaf je.. tp hanis betul2 apologize sbb hanis tak tenang kalau awak tak maafkn hanis.. hanis rse guilty laa.. sbb kali ni memg betul2 salah hanis.. hanis doubt awak.. hanis tak patut doubt awak.. hanis sepatutnya percaya je kt awak.. walaupun hanis dpt tau yg awak tipu, hanis tak patut bgtau awak yg hanis tau awak tipu.. hanis patut percaya yg awak mesti ada sebab utk tipu.. hanis patut tau yg awak tipu sbb mungkin awak nk jaga hati hanis.. mungkin kalau awak tak tipu, ada permintaan hanis yg awak perlu tolak.. and awak tau hanis akan lg sakit hati kalau awak tolak.. hanis ni teruk.. hanis tak fikir pn bnde2 ni.. hanis fikir diri sendiri je.. again, hanis betul2 minta maaf.. harap awak maafkan hanis.. hanis tau hanis da banyak sgt buat silap kt awak and memang patut pun awak menyampah dgn hanis.. tp please.. jgn ignore hanis.. sbb nnt hanis hilang kawan yg rapat mcm awak, and hanis akan sedih.. tp, hanis akan try stop.. hanis akan try to give you time.. tp hanis pn perlu masa jugak utk ubah apa2 yg awak tak suka pasal hanis.. hanis akan try ubah.. bukan ubah utk awak.. tp ubah utk jd hanis yg lebih baik.. insyaAllah..

kakak awak pernah ckp, awak sbnrnye nk tgk samaada hanis okay ke tak utk awak.. sejak kakak awak ckp mcm tu kt hanis, hanis rasa tak okay.. sbb hanis tau hanis ni teruk.. and sejak tu jugak, hanis makin bnyk buat silap kt awak.. minta maaf lagi.. jgn marah kakak awak.. dia tak salah.. memang patut pun dia tegur hanis.. hanis kn teruk.. takpelaa.. hanis terima.. tak kisah pun.. hati mcm batu sikit dgn org lain.. sbb hanis dah terbiasa anggap semua org takde kena-mengena dgn hidup hanis and lantak laa apa semua org nk judge.. tp hanis kisah when it comes to org2 yg hanis sayang.. sbb hanis taknak lukakan hati org2 yg hanis sayang.. sbb hanis tau, selain org2 ni, hanis cuma ada Allah.. kalau tkde org2 ni, hanis takut hanis tak kuat dah..

hanis rasa ni je kot yg hanis nk cakap.. apa2 pn, hanis minta maaf.. tolong tegur hanis bila hanis buat silap.. bukan marah atau ignore hanis.. sbb kalau tak tegur, hanis tak sedar salah hanis apa.. terima kasih. hanis sayang awak. tp hanis terima apa2 je yg mungkin jadi.. insyaAllah if it's the best for hanis, and for awak jugak..

Thursday, March 10, 2011

bukan aku yang nak kawen, aku taknak apa2 buat masa ni. aku copy kt fb je. hahahahah. comel lahh encik tulis surat ni. ;p

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kepada ayah yang ku kasihi dan bonda yang ku cintai…

Apa khabar dengan keluarga di Malaysia? Semoga hendaknya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Along pun tak berapa jelas mengapa along nak tulis surat ni kepada mak dan ayah. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar along tulis surat untuk mak dan ayah. Selalunya kalau ada apa-apa pun, along selalu telefon saja berbanding untuk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yang along tak boleh nak cakap melalui telefon dan lebih suka untuk membincangkannya dalam bentuk surat.

Dipendekkan cerita, along sebenarnya untuk meminta redha dari mak dan ayah untuk bernikah. Mungkin mak dan ayah terkejut apabila along cakap macam nie. along bercadang untuk bernikah dalam tempoh kurang dari satu tahun dari sekarang. along nak nikah nie bukan kerana nafsu semata-mata tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian dari agama. Selain itu, dengan nikah, along akan lebih terpelihara daripada melakukan sebarang maksiat kepada ALLAH.

Kadang-kala, along rasa hairan, masyarakat sekarang lebih suka anak-anak mereka ada boyfriend dan girlfriend. Kemudian dibenarkan pula berjalan berdua-duaan tanpa mahram perempuan tersebut. Perkara ini haram di sisi Islam. Sedangkan Islam telah memberikan satu jalan keluar yang baik dalam masalah ini iaitu dengan nikah.

along bukan terburu-buru untuk bernikah, tapi along nak mak dan ayah boleh faham konsep nikah yang sebenarnya di dalam Islam. Islam menganjurkan nikah adalah untuk mengurangkan berlakunya maksiat di dalam masyarakat seperti zina. ALLAH SWT berfirman:

“Dan janganlah kamu menghampiri zina…” (Surah al-Isra 17: 32)

Zina takkan terjadi di antara lelaki dan perempuan dengan serta-merta. Zina akan berlaku melalui beberapa step (langkah) yang menghampiri kepada zina sebagai contoh berjalan berduaan lelaki dan perempuan tanpa mahram (boyfriend dan girlfriend). Walaupun bertunang, Islam tidak membenarkan pasangan tunang tersebut untuk berdua-duaan tanpa mahramnya. Tunang bukan tiket untuk menghalalkan perhubungan antara lelaki dan perempuan. Ini hanya tradisi yang terdapat dalam masyarakat melayu. Islam menyuruh orang muslim untuk bernikah untuk menghalalkan hubungan tersebut.

Mengikut kajian yang dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yang cemerlang adalah terdiri dari mereka yang telah berkahwin. Ini kerana pasangan yang telah berkahwin, merasakan mereka ada tanggungjawab yang harus mereka pikul, dan akhirnya mereka bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yang bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti along, ramai pelajar yang ‘bercouple’ dan mereka boleh belajar seperti biasa. Tapi, apa yang mereka buat tu adalah maksiat. Kan elok, kalau ibubapa mereka membenarkan mereka bernikah dan mereka pun boleh belajar seperti biasa. Yang ini adalah yang disuruh dalam Islam. Jadi apa perbezaannya? Yang satu, belajar tapi diiringi dengan maksiat (macam mana nak berkat ilmu yang belajar) dan yang satu lagi belajar dan telah pun menunaikan salah satu sunnah Rasul SAW. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kepada benda baik atau buruk.

Mengenai calon, along takde lagi. Tapi, InsyaALLAH kalau mak dan ayah bagi along green light, masalah calon, mak dan ayah jgn risau (bagi tempoh 6-8 bulan), yang penting mak dan ayah bersedia.along lebih suka calon tu along yang pilih sendiri. Tapi tak bermakna mak dan ayah tak boleh memilih calon yang sesuai untuk along.

Mak dan ayah mungkin akan bertanya bagaimana pulak along akan memberikan nafkah zahir dan batin kepada isteri yang along nikahi nanti. Seperti yang along katakan awal-awal tadi, along nak nikah bukan kerana nafsu semata-mata. Dalam tempoh along belajar, dan kemungkinan juga perempuan tu juga sedang menuntut di unversiti, maka along akan buat syarat yang dipersetujui bersama untuk menangguhkan dahulu nafkah batin untuk tempoh tertentu. Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 9 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 12 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 12 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah. Kalau dalam istilah kita dipanggil ‘nikah gantung’. Tak kisah lah apa pun namanya yang penting Rasulullah telah mencontohkan perkara seperti itu. Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki dan perempuan yang dulunya terbatas kini telah tiada. Kalau along telefon dia, along dapat pahala, along rindu kat dia, along dapat pahala, along bagi hadiah kat dia, along dapat pahala malahan kalau along keluar berdua-duaan dengannya adalah halal. Kan ini lebih baik dari mereka yang ber ‘couple’. Kalau pasangan yang belum menikah, mereka telefon sesama sendiri, dipanggil zina mulut dan telinga (dosa), rasa rindu di hati dipanggil zina hati (dosa), keluar berdua-duaan lagi, tambah lagi satu dosa. Jadi, along nak tanya pada mak dan ayah, adakah mak dan ayah sanggup untuk membiarkan anaknya untuk bergelumang dengan dosa atau mengikut Sunnah Rasul yang tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita…

Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan along masih belajar dan mungkin juga dia masih belajar, maka along akan berbincang dengannya untuk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib along bagi sebagai suami walaupun dalam jumlah sedikit. Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju untuk menerima RM 50 sebulan, maka along akan bagi dia yang sesuai dengan kehendaknya. Lagipun, untuk sementara waktu ini, biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami. Tapi tak salah kalau ibu bapa sanggup untuk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah dan berumah tangga). Macam sekarang ni lah, kalau nenek bagi mak baju sebagai hadiah, takkan mak tak terima dan bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Mak akan terima juga. Kalau nenek menjamu mak dengan makanan, mak jangan tak makan kerana dengan alasan yang patut menanggung makan minum kita adalah suami. Yang penting, isteri mesti redha dengan apa yang diberi oleh suami. Kalau mak dan ayah masih kurang jelas, mak boleh bertanya kepada ustaz mengenai masalah ini. Mak dan ayah jgn risau, sebelum along nak nikah, along akan jelaskan hal ini kepada bakal isteri along. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak along tangguh dulu. Apa-apa pun, along tegaskan sekali lagi, along nikah ni bukan kerana nafsu semata-mata, tetapi adalah untuk memelihara seluruh anggota zahir dan batin ini dari terjebak ke lembah dosa.

along tengok semua sepupu along nikah awal dalam umur 22 tahun. along cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu along tua nanti, along tak risau sebab waktu tu anak-anak dah besar dan mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak-anak along nanti baru masuk darjah satu, ada yang ambik PMR dan SPM dan perlu banyak duit. Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat. Mau tak mau, dah tua-tua kena kerja juga banting tulang nak sara anak-anak yang masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kepada ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal dan maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yang muda pun mati). along juga harap, anak-anak along nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih dari datuk dan neneknya sebelum mak dan ayah meninggalkan dunia yang fana ini.

Dan kelebihan yang lebih besar dari itu ialah kita dapat menundukkan pandangan dan nafsu kita dari bermaksiat kepada ALLAH di samping mengikut sunnah Rasul SAW. Dalam umur muda nie, macam-macam dugaan dan cabaran yang menanti. Punca maksiat ada di mana-mana. along tak nak along akan terjerumus ke dalam jurang dosa dan lebih-lebih lagi harapan mak dan ayah untuk tidak nak melihat anaknya untuk menderhaka kepada ALLAH dan Rasul.

along sebenarnya dah buat satu risalah mengenai nikah ni tahun lepas dan along dah pos ke rumah pada tahun lepas juga. Tapi sampai kat Mak Su, sebab along tak tulis nama mak dan ayah. InsyaALLAH dalam risalah tu along ada terangkan tentang konsep perkahwinan di dalam Islam.

Diharap mak dan ayah tak terkejut dengan kehadiran surat ini. along nak mak dan ayah terima surat sebagai satu surat biasa yang tak perlu untuk dijadikan isu keluarga yang besar. Sebab bagi along, kalau along membicarakan masalah ni, ia adalah satu yang normal sebab along pun seorang lelaki yang akhirnya akan bernikah jua. Mungkin saja along membicarakan hal nikah ni ketika mana along baru berusia 19 tahun (dalam tahun Islam, along dah 20 tahun). Tapi ini tak boleh dijadikan alasan untuk tidak menyetujui pendapat along ini. Diharap mak dan ayah dapat membaca surat dengan ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. along tidak memaksa mak ayah untuk menyetujui seratus peratus apa yang along katakan ini, tapi jika ada kebenaran dalam hakikat, apa salahnya untuk kita menerimanya dengan hati yang lapang dan fikiran yang terbuka.

Kalau boleh jgn bagitau abg azmi dan kakak saudara yg lain, mungkin mereka tak setuju dengan keputusan along ini atas beberapa faktor. InsyaALLAH, kalau ada apa-apa nanti, along akan maklumkan kepada mereka. Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu untuk minta izin kalau nak nikah tetapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dalam kita nak buat keputusan. Sebab redha ALLAH adalah berserta dengan keredhaan mak dan ayah. Berbanding dengan perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dalam pernikahan nanti.

Akhirul kalam, doakan along di sini agar dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat. Kirim salam dengan semua keluarga di Selangor.


Puteramu,
Along


~huhu91- 1 Julai 2010- McD

Friday, March 4, 2011

clash of the sexes


here. tajuk macam apa. haha. well, i am not being sexist lahh. here's a book review.



"MAN DOWN" by Dan Abrams

okay saja je font tu kalau bole kasi largest. haha. sound kejam sikit kott. 

test power ke. tak sempat2 tukar sports outfit tuh.

hoh ni lagi hebat terus masuk track dah.

"Contrary to jokes and one-liners, women are better drivers than menThey’re also better at getting the joke. And better with hammers. And video games. And social networking. And did we mention, they get dressed faster than guys? This isn’t opinion, it’s fact, and Dan Abrams can prove it." heh. banyak benor ekau punya "and and and" Dan Abrams ooii. haha.

huh. FOKUS habis. terer2. ngeh ngeh. terbelalak mata macam nak tersembul dah.

tuu dia. multitasking tuh. haha. berbakat sungguh. tengok2 jap lagi pokok tumbang atas kereta.

okay. back then, ladies memang duduk dapur duduk rumah jadi surirumahtangga bertauliah sepenuhmasa kan. while men semua lahh yang keluar cari duit buat kerja itu ini dan ada peluang nak tengok dunia. i personally believe that, dulu, women bukan tak mampu. tapi tak ada opportunities untuk belajar semua. untuk look what's in the outside world. okay. memang tak galakkan perempuan keluar rumah tapi bukan bermaksud peluang untuk belajar dan tahu semua benda juga perlu hadkan kan? so today, i guess everything's changed. FEMALEs are somehow BETTER than MALEs in some fields, and could be better than males in any other fields. 

tak setuju! muahahaha. *feminist sungguh*

agreed? the book i mean. sure! men sendiri yang admit benda ni. see, the authour of the book is a man. 

“In nearly every field, statistics and studies show that women are better collaborators, are more cautious and more adept at navigating treacherous terrain,” writes Abrams in his book’s opening statement. “I am not convinced that women as a group play basketball or read maps better than men. The evidence here will show, however, that women are living longer and evolving better than men.” It takes a lot for a man to admit his own weaknesses (there’s a chapter on how women tolerate pain better), so we wondered why Abrams would make the case for women. Turns out, it’s a man’s job.

yeah2. hari ini nashihin hanis memang merepek sahaja. entry berterabur tanpa ada plot arrangement yang betul semua. abaikan. fair enough, just nak show that since women pun tak laa teruk sangat dlm sports, automotives etc. so, men tak boleh laa nak rendah-rendahkan women lagi. 

as said in a hadith,
"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai." [Hadis Riwayat Ahmad]

"Islam telah meletakkan maruah dan kedudukan wanita pada tempat yang mulia. Sungguh bertentangan dengan nilai dan eksploitasi yang ditunjukan oleh Barat. Allah telah mewujudkan peranan antara lelaki dan wanita yang berbeza-beza namun kedua-duanya seiring penting. Tidak berperanan salah satu maka pincanglah semua." -iluvislam-

senang cerita, martabat perempuan ni tinggi. jadi, jaga diri dan jaga hati. sebab kalau tak, jadi macam rama-rama(bila cakap pasal rama-rama atau apa2 yang indah lagi gorgeous dan menawan harus guna font pink). bila hilang sayap yang cantik, hilanglah harga yang tinggi tu. bila sayapnya disentuh oleh tangan-tangan kotor, terus rosak. kita taknak jadi macam ni kan? ehem. kenapa nashihinhanis masuk mode serius ala ustazah pulak ni. abaikan juga. =)

as in surah al-ahzab verse 35,
"Sesungguhnya lelaki dan perempuan Muslim, laki-laki dan perempuan yang tetap dalam ketaatannya, laki-laki dan perempuan yang benar, laki-laki dan perempuan yang sabar, Allah menyediakan untuk mereka ampunan yang besar."

kat sini pun dah tunjuk Allah tak berat sebelah. everything's fair and square regardless the gender. jadi, kenapa manusia pulak yang nak obsess lebih2 tentang kaum masing2. semua sama je. 

"sesungguhnya yang paling mulia antara kamu adalah yang paling bertakwa."

see. kan dah cakap semua tak penting. jantina, bangsa, cun or tak cun, tak dipandang pun. malahan jadi ujian lagi adalah. (okay. mula tak faham kata-kata sendiri. apa ni hanis.. hehe.) contoh. kalau orang tu cantik, tak semestinya hidup dia senang. fine, ramai orang pandang and suka. tapi, mata-mata yang pandang tu semua baik ke. susah nak jaga diri. conclusion, tak kisahlah macam mana pun, semua orang ada kelebihan and kekurangan. lacking here and there tak semestinya satu keburukan. it may be an advantage if you look on the bright side. contoh, orang kerja kilang ke, buruh ke, gaji memang tak seberapa. tapi kalau nak compare dengan CEO yang bergaji besar, CEO tu tanggungjawab dia berat. so, everything's good actually. it just depends on yourself and how you see it.

haa. kan dah jauh menyimpang dari topic tu. haha. takpe. pagi2 memang suka melalut. (pagi? hehe. =.=")

okay. back to the topic.

socrates once said,
"Kewujudan wanita menjadi punca utama krisis dan kemerosotan dunia. Mereka ibarat sebatang pokok beracun. Di luar nampak cantik, tetapi sebaik sahaja seekor burung memakannya, ia mati pada masa itu juga."
(Dipetik daripada buku: Apa kata Islam Mengenai Wanita Berpolitik)

and that's how the west manipulates women. in what way pulak manipulates. okay, contoh. ambassador products, female kan selalunya. agak2 kenapa? i've read somewhere, for them, women are just perhiasan (harus font pink lagi kerana perhiasan memang beautiful). tapi, bila they use women as macam nak promote barang, dalam tak sedar macam nak samakan taraf perempuan dengan barang tu pulak. Fenomena eksploitasi wanita ini semakin meningkat dengan jajaran masa yang mendorong wanita membebaskan diri dari tanggungjawab asal hakikat penciptaannya iaitu sebagai isteri, ibu, pendidik generasi pelapis, serta sayap kiri perjuangan suamiEksploitasi ini berlaku sehingga wanita akhirnya telah memasuki "alam" lelaki yang bertentangan dengan fitrah asal kejadiannya.

hoyeah. ini smart!

"wanita yang bersifat lemah lembut adalah wanita yang mempunyai hati yang kuat, bisa melentur namun sulit untuk dipatahkan serta mampu hidup berdikari. " -Professor Medley-


ambik kau gambar best. haha. ridiculous lahh tapi. tak lawo le kalau bermuscle gitu. estrogen hormone kan menyekat pertumbuhan muscle melampau. haa haa. gambar ni tak normal. okay2. menyimpang lagi. back to the talking. lemah-lembut does't mean lembik. tak semestinya kena garang jadi singa baru consider as tabah. strong outside, doesn't mean strong inside, and soft outside, doesn't mean soft inside. hati. mana boleh baca kan. mana tau kalau orang tu mis universe sekalipun, demure and graceful je tengok, tapi sebenarnya dia ada black belt. hehe. takdelaa. sebenarnya kalau dia senyum all the time, dalam hati mana nak tau kalau dia ada masalah sebesar dan serumit stonehenge ke. haha. merapu lagi kome ni hanis oi. 

ohmygucci yang ini gorgeous habis lahh. aww. how adorable. teeeeet. perempuan memang adorable. eheh. okay tak. sebenarnya nak cakap. kan da gtau tadi perempuan senyum tak semestinya hati pun berbunga. faham itu?

wawawa. gagah perkasa! haha. ke sebenarnya kat atas tu ada tali gantung dumbbell bijak gedabak ni. hehehe.

okay2 serious balik. ehem. women is made strong enough but in a different way from men. jadi, kuat tak semestinya perempuan tu kena act boyish. haha. hanis kau condemn diri sendiri ke. awak tu pun ganas jugak. eh eh. bukan. ganas and tomboy lain. perwatakan ganas sikit2 maybe sebab surrounding punya influence. tapi sampai 100% in total nak mengubah diri tu kenapa. just follow the fitrah is the best way kan. ececeh. nak membela diri ke apa ni sebenarnya nashihinhanis. haha. takde2. i'm talking general je. hehe.

hoh. ni lagi laa. berubah seratus-peratus. determined sungguh cik puan ni ye. lama sangat duk hutan tak jumpa shaver laa tu. 

Historical, philosophical debates have led to reams of research on the subject. Today, medications that were tested only on men are no longer assumed to have the same effects in women. memang laa. kalau kau test menstrual pill tu kasi kat boyfriend kau apa faedah? heh. takde2 gurau. sila jangan buat. Professionals no longer consider women as defective or deviant if they don't follow the male path of psychological development. But it was considered the norm for years, even by some women in the psychoanalytic field. Even as we learn to better study our differences, much tension remains surrounding our failures to fully understand and appreciate them. So our biases as men or women creep into how we see many situations. We also deal in stereotypes, where we assume all men or all women are alike. We sometimes forget that we're far more different as individuals than we are alike according to our gender. fairly equal doesn't really have to mean equally alike kan. haha. tu lahh. siapa suruh nak jadi sama sangat. kan dah huduh rupa berjambang gitu. 

cehh. nak cakap lelaki makin tua makin hott lahh?

There is, however, usually at least one grain of truth in stereotypes. Furthermore, research continues to document gender differences in generalities. For example, women are much more likely to go to the doctor and be admitted to hospitals than men. Yet, although they have been labeled the “weaker sex” for generations, they outlive men on average, lending weight to the old saying, “Women get sick; men just die.” hohoho kasihan. The culprit? Research shows the need for men, especially young men, to include dominance over others in their definition of masculinity. This means they are not supposed to be (or even appear to be) vulnerable to others. One recently published study of Scottish men concluded, “It's caveman stuff, but that is to a certain extent how guys still operate,” in describing their subjects' reluctance to seek help. hohoh. mati cepat. betul pun. bukan laa kepercayaan karut je. perempuan kan ada blood circulation yang baik. eheh. faham ya? ;p

Women live an average of five years longer than men. The reasons for this are both genetic and behavior-based. First of all, women have stronger immune systems, again due to estrogen which aids the fight against disease-inducing enzymes. But women are also less likely to engage in risky behavior. For example, I found that women are hit by lightning less often than men. That’s because the guy may not get off the roof when there’s a thunderstorm coming. hah. padan muka. mak dah suruh masuk rumah bila ada guruh tapi degil jugak. kan dah mati kena sambar petir.

hoh tu. membebel. perempuan biaselahh. ehem2 look who's talking laa. heeeee~

Women are twice as likely as men to suffer from depression or attempt suicide. However, they are also far more likely than men to report depressive symptoms. Studies also show most of their suicide gestures are not a true wish to die, but a desperate attempt to force change in their circumstances. cehh cehh. saja je buat gimmick sebenarnya kasi orang menggelabah. "i mesti laa nak hidup lama lagi. i nak pergi shopping semua2 tu." itu lahh sebenarnya yang tersirat. women kan more tersirat and men more direct. haha. sila faham the opposite sex kalau anda nak hidup bahagia bersama mereka. though, i agree that it's kinda tough to understand the opposites. no offense! hahah. ;D

"men 'hibernate and stew and keep it all in,' whereas women are 'compelled to discuss everything'.”  -Carol Wallace-

haa ni laahh perempuan. stress menjerit-jerit memanjang. haih. diri sendiri kah? ish2. mana ada. takde takde. wekk wekk. haha. taknak ngaku~

haha. nama pun perempuan. logiklahh emotional terlebih. kadang2 sampai satu dunia tahu. lelaki pulak ego melampau. konon tabah. tapi kadang2 menangis bawah bantal jugak sebenarnya tu. ngaku cepat. takyah nak ego. haha. semua orang kan ada perasaan. logik laa rasa sedih marah semua. emosi kan. eh2 hanis yang orang semua kata kau heartless tu? eh2 pulak. heartless. hehe. saya pun ada sedikit perasaan ye anda2 sekalian. tapi tak tunjuk lebih je. kaku gitu. eheh. kerek sikit pun ye jugak. alahh. tapi lama2 kau orang kenal aku, aku ni sebenarnya kepoh je kalau ada hal. takdelahh buat muka iceberg memanjang. zombie ke apa? stopp!! sila kembali ke topik, terima kasih. okay. without further ado, ececeh. da macam presiden bagi ucapan je. hohoho. haa. tu kan melalut lagi. hanis!! okay2.

hah. mengumpat. biaselahh. ni pun rutin harian jugak. ehem2 tidak bagus okay. sekadar meluah perasaan cukup berkadar-kadar terhad sahaja ye.

Carol's quote doesn't suggest that men have fewer emotions than women — only that they address them less often. They are more likely to deny them, even to themselves, as they try to diminish the power that emotions hold over our choices. This very denial leads men who have experienced a trauma to unrealistically declare themselves “over it” simply because they don't have access to their feelings. But the energy consumed by this denial leaves them disconnected from themselves and others. This leaves men with fewer tools with which to heal emotionally. Many (if not most) returning veterans, mostly men, have great difficulty in accepting that war, by its very nature, is a trauma that takes its toll on one's humanity. When these veterans can't talk about this truth, and the many feelings that go with it, they are far more likely to be afflicted with problems such as clinical depression and post-traumatic stress disorder. hoh. tu lahh. sembunyi2 lagi sedih tu. kan dah stress sorang2. aii hanis. kau tu pun selalu stress sorang2 jugak lahh. cehh. 0ooppss! ;p

haiyoo. bergaduh pulak. hah. lawan2. siapa menang taktau.

okay, back to the book.

nampak kan yang zaman sekarang ni makin ramai perempuan masuk bidang lelaki. personally, i don't think it's a crime. sebab apa2 pun ilmu kan. and lelaki tak payah laa nak terasa inferior pulak kalau your girl tu better than you. (azuan, ada orang pernah bagitau aku kau rasa inferior. dulu. bukan sekarang. sekarang normal. dulu je okay. kalau kau tak rasa pun sebenarnya, jangan marah aku. orang yang cakap. hehe.) well, normal laa lelaki punya ego memang setinggi niagara. tapi, takyah laa. nothing's harmful pun. your lady loves you as you are. tak kisahlah kalau you kurang bagus dari dia ke apa. take it as a whole, mesti ada sebab dia sayang kau. setakat kalau kau kurang sikit je dari dia dalam satu aspect,it shouldn't be a problem, and shouldn't cause a mess, right? okay, nashihin hanis anda lari topik lagi. fine2. abaikan lagi.

heh. hamik kau semua perempuan. hanis toksah nak gebang. girl's college kan sebenarnya. haa haa. tak tau tak tau. ;p

ini lagi satu hal. tengok tuu lelaki fikir apa. hahaha. dah tu kalau perempuan dapat nombor satu dalam kelas nak inferior pulak. tapi, perempuan pun kerja berangan je. cuma otak bersih sikit kott. hehehe. btw, cokelat sedap! shopping seronok! weeeeeeee~~~

hoh. ni kau penjelasan. hahaha. heaven sangat dah laa tu kalau dapat "patchi" sebaldi. hokeh2. paling low pun kasi laa KINDER BUENO. bankrup laki aku kot mengidam nak makan patchi sampai 60hengget sekilo. 

*gambar hiasan. tiada kena-mengena dengan yang masih hidup mahupun sudah meninggal dunia. ngee. takyah nak terasa. ;p*

hoh sungguh panjang entri ini. haha. baek saya mengundur diri sebelum lebih melalut dan merapu dengan gambar pun habis search engine aku geledah and font berwarna-warni berbagai saiz dan bentuk serta rupa konon ceria padahal caca-marba ala funfair haku tengok dah. okeh. ciao peps~

x.o.x.o.
ehem. gossip girl lahh konon. cehh cehh. haha.